FELHÍVÁS! - Háziorvos


F I G Y E L E M !
Az Egészségügyi Minisztérium utasításai:
2020. március 16-tól a tervezett egészségügyi ellátásra csak sürgős szükség esetén (életveszély, vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében) kerül sor.

Ez azt jelenti, hogy természetesen a daganatos betegek, a baleseti ellátás, az akut szívbetegségek, stb ellátásra kerülnek. Ezen esetekben a háziorvos, ügyelet, mentőszolgálat intézkedik. Minden esetben a telefonos kapcsolatfelvétel fontos.

A rendelőben csak egy beteg, vagy egy gyermek és egy szülő tartózkodhat. Amennyiben telefonon előtte megbeszéltük. A várakozás a rendelő előtt, utcán történik, egymástól legalább 2 méteres távolságban. Idős emberek, 65 év felettiek csak az előzőleg leírt akut esetekben jöhetnek a rendelőbe, mindenképpen előtte telefonon beszéljünk.

Kérem a családok nagy fokú odafigyelését, amennyiben nincs családtag, az Önkormányzat fokozott figyelmét. Rendszeresen érdeklődjenek az idős emberek állapotáról, nem szeretném, ha ez miatt a sajnálatos kritikus helyzet miatt az időseket elveszítenénk.  Ezen intézkedések mindenki védelmét szolgálják, tekintettel, hogy ez a vírus emberről emberre terjed, mindig újabb gazdatestet keres, és a közeli emberi kontaktusok a melegágya. Védeni kell az állampolgárokat, az egészségügyi személyzetet, mert ha az egészségügyi személyzet megbetegszik, nem lesz aki segítsen, irányítson, a kritikus helyzetet megoldja.  Kérem, mindenki kísérje figyelemmel a hivatalos televíziós információkat, nagy mennyiségben, szinte egész nap kapunk értesítéseket, utasításokat.  

Az orvosi szakma irányelve (ami véleményem szerint ebben a helyzetben elsődleges), a vírus megállításának, lassításának nincs más eszköze, mint az elszigetelődés, az emberi kontaktusok minimalizálása. Akinek dolgozni kell menni, időnként bevásárolni, az emberi kapcsolatokban a távolságot tartsa be, a higienet tartsa be, hazaérkezéskor kézmosás, ruházat, cipő tisztítása, hogy akik otthon tartózkodnak családtagok, lehetőleg ne tőle fertőződjenek. Bárki fertőzhet, a gyermekek, fiatalok, felnőttek, idősek. Lehetnek tünetmentesek, enyhén tünetesek, vagy súlyos tünetesek.

Csak összefogással a szabályok betartásával tudjuk féken tartani a fertőzés sebességét.

Köszönöm a figyelmet.

Dr Jilling Ildikó Mária
háziorvos